Dişler arasındaki boşluklar, dişlerdeki çapraşıklıklar, renklenmiş dişler, daha önce yapılmış rengi veya uyumu bozulmuş kaplamalar, rengi değişmiş dolgular, dişeti problemleri gülüşünüzü olumsuz etkilemektedir. Diş estetiği uygulamaları insanların sağlığını ve ruh halini olumlu yönde etkilemektedir.
Diş Estetiğinde Sıklıkla Uygulanan Yöntemler
- Lamina (yaprak) porselenler
- Tam seramik kaplamalar (Güçlendirilmiş porselen, Zirkonyum altyapılı porselen restorasyonu)
Lamina(Yaprak) Porselenler
Halk arasında “yaprak” ismiyle bilinen Lamina dişlerin ön yüzlerine yapışan çok ince porselen yapılardır. Klasik porselenlerden farkı olarak klasik porselen için dişlerin ciddi miktarda ve çevresel olarak küçültülmesi gerekirken, porselen laminalarda sadece dişlerin ön yüzlerinin mm düzeyinde inceltilmesi yeterli olmaktadır. Bu nedenle laminalar diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir.
Bu yöntem ile dişlerin ön bölgesinde bulunan lekelenmeler, çapraşıklık ve orantısız dişleri düzeltme işlemleri yapılabilir ve estetik bir görüntü oluşturulur.
Porselen laminalar için dişinizin ön ve kesici yüzeyinden 1 milimetreden az mine dokusu kaldırılıp, dişinizden ölçü alınır. Porselen laminalar yapılmadan önce hastalara istenilen sayıda prova seansları yapılarak dişlerin yapıştırılmasından sonra elde edilecek estetik sonuçlar hastaya önceden gösterilip kararlaştırıldıktan sonra gülüşünüzü tamamlayacak son şekle göre (diş uzunluğu, boyutu, şekli, konumu,vb.) uygun renkte porselen laminalar özel yapıştırıcılar ile dişinize yapıştırılır.
Gülüş Tasarımı
Gülüş tasarımı; dudaklar ve dişler ile estetik açıdan kişiye yakışır güzel bir gülüş elde etme amacı taşıyan uygulamadır. Mükemmel estetik bir gülüşte üstte bulunan dişler ön planda ve diğer dişlere göre daha belirgin olmalı, dudak, dişeti ve diş yapısının sıralanışı yüz ile uyumlu olmalıdır.
Gülüş tasarımında hastanın yaşı, cinsiyeti, yüz şekli, ten rengi, dudak yapısı, dişlerin boy uzunluğu, dişeti özellikleri ve dudak ve diş uyumu analizi yapılarak tedavi planlanmalıdır.
Gülüş Tasarımında Kullanılan Yöntemler
Ortodonti: Kişinin çapraşık ve diziliş bozukuluğu olan dişlerinin doğru pozisyon ve kapanışa getirilmesidir.
Beyazlatma : Dişte oluşan renklenmeleri yok ederek dişinizin doğal renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlar.
Bonding (Kompozit Dolgu): Dişler arasındaki boşlukları kapatmak, kırık yapıları onarmak ve renk bozukluklarını gidermek için diş dokusu ile uyumlu malzeme ile dişin restore edilmesidir.
Lamina porselen: Dişlerin ön yüzlerine yapışan çok ince porselen yapılardır
Tam seramik kaplamalar (Güçlendirilmiş porselen, Zirkonyum altyapılı porselen restorasyonu): Estetiği ve fonksiyonu sağlamak için çok hasarlı ya da daha önceden kesilmiş dişlere yapılmaktadır.
Cosmetic Contouring: Dişlerinizin düzgün şekilde görülebilmesi için dişte minik aşındırmalar ve küçük kompozit ilaveleri ile şekillendirme yapılma işlemidir.